W ostatnich latach możemy zaobserwować w Polsce coraz wyraźniejszą modę na posiadanie w domu ekspresu do kawy. Równocześnie Polacy coraz chętniej sięgają po kawy lepszej jakości niż te standardowo dostępne w supermarketach. Na rynku dostępnych jest mnóstwo różnych rodzajów kaw – w jaki sposób zatem wybrać kawę do naszego domowego ekspresu?

Kawa do ekspresu

Zacznijmy od tego, że kawę wybieramy w zależności od tego jaki sprzęt do parzenia posiadamy. Dzisiaj skupimy się na najbardziej popularnych ostatnio ekspresach ciśnieniowych. Są to zarówno ekspresy automatyczne jak i kolbowe.

zmielona kawa w kolbie

  • Ekspres automatyczny – zazwyczaj urządzenia te mają wbudowany młynek oraz pojemnik na wodę i fusy. Jest to najwygodniejszy typ ekspresu – naciskamy przycisk i po chwili nasza ulubiona kawa jest gotowa.  
  • Ekspres kolbowy – posiada rączkę, w której umieszcza się zmieloną kawę oraz zbiornik na wodę. Do tego ekspresu potrzebny będzie młynek.

Jaką kawę wybrać do ekspresu ciśnieniowego

Najważniejsza rzecz to gatunek i rodzaj kawy. W przypadku ekspresów ciśnieniowych najlepiej sprawdzają się tzw. blendy. Są to mieszanki ziaren pochodzących z różnych plantacji. Można wyróżnić mieszanki z dodatkiem Robusty lub 100% Arabica. Dzięki dodatkowi Robusty kawa zyskuję gęstą cremę – przyjemną piankę, obowiązkową w espresso. Innym plusem obecności Robusty jest większa ilość kofeiny.

Często można spotkać się z opiniami, że Robusta to gatunek “gorszego sortu”, a kawa z jej dodatkiem jest mniej szlachetna lub gorsza jakościowo. Trzeba wiedzieć, że Robusta jako gatunek rośliny, jest mniej wymagająca w kwestii klimatu – rośnie w mniej sprzyjających warunkach niż Arabica. Duże kawowe korporacje używają najtańszej, przemysłowej Robusty, aby obniżyć cenę swoich produktów – stąd powstał mit, że jest gorszą kawą. Jednak wysokogatunkowe odmiany potrafią osiągać wyższe ceny i smakować lepiej niż niektóre Arabiki.

ziarna kawy w worku

Odpowiednie mielenie kawy

Bezsprzecznie najlepszym wyborem będzie zakup świeżo palonej kawy ziarnistej, ponieważ niejlepszy smak i aromat uzyskamy mieląc kawę tuż przed zaparzeniem. Dzięki temu napar będzie zdecydowanie lepszej jakości. Jednak jakie mielenie powinniśmy zastosować? Ogólna zasada jest taka, że im dłużej zmielone drobiny kawy będą miały kontakt z wodą w trakcie parzenia, tym powinny być większe. W przypadku ekspresu ciśnieniowego proces parzenia trwa jedynie około 20-30 sekund, dlatego najlepiej zastosować jak najdrobniejsze mielenie.

Palenie kawy

Ważnym czynnikiem, na który również warto zwrócić uwagę jest stopień palenia ziaren. W ekspresach ciśnieniowych polecamy używać kaw palonych średnio oraz ciemno. Jasno palone ziarna dadzą niezbyt głęboki i kwaśny smak. Dzieje się tak za sprawą wcześniej wspomnianego, krótkiego czasu ekstrakcji, w czasie którego pełny smak z jasno palonych ziaren nie zostanie wydobyty. Jasno palona kawa sprawdzi się w alternatywnych metodach parzenia.

Pamiętajmy jednak, że nie istnieje jeden właściwy sposób dobierania mielenia i palenia kawy do parzenia w ekspresie ciśnieniowym. Zachęcamy do eksperymentowania w tym zakresie. Powyżej przedstawione sugestie z pewnością mogą stanowić punkt wyjścia do rozpoczęcia poszukiwań własnej kompozycji. My swoją już znaleźliśmy. Wypiliśmy tysiące filiżanek, aby odkryć idealną mieszankę – zamknęliśmy ją w białych opakowaniach Fika Flavour.